Argumenten voor en tegen het rookverbod in de horeca

De discussie over het rookverbod in de horeca blijft maar doorgaan. Er zijn zoveel voor- als tegenstanders van het verbod te vinden. Op het internet zijn veel goede argumenten te vinden die voor of tegen het rookverbod pleiten. Op het forum van Fok bijvoorbeeld staan nog legio voor- en tegenargumenten:

Argumenten voor een algeheel rookverbod:

 • Roken schaadt de gezondheid.
  Niet alleen van jezelf, maar ook die tere longetjes van het 8 jarige meisje dat 1 tafel verder met pappa en mamma naar een restaurant gaat. – Het is bij onderzoek in de staat New York (algeheel rookverbod sinds Juli 2003) en de staat California (algeheel rookverbod sinds 1995) gebleken dat restaurant en barpersoneel veel minder gezondheidsklachten heeft. Barpersoneel in New York merkte na enkele weken in een rookvrije omgeving gewerkt te hebben al dat ze veel beter konden ademen, en niet altijd een verstopte neus hadden.
 • Het is een feit dat rokers enige tijd zonder sigaretten kunnen, en in die periode ook plezier kunnen hebben.
  Rokers en niet-Rokers samen in een cafe kan eigenlijk alleen als er een algeheel rookverbod is. Rokers kunnen natuurlijk wel buiten staan als ze even willen roken.
 • Niet-roken restaurants, en niet-roken cafe’s terwijl er nog steeds wel-rook varianten bestaat gaat niet werken.
  De meeste niet-rokers gaan gewoon mee met de rokers namelijk. Bij een algeheel rookverbod moet je gaan voor alles of niets. Niet het ene wel en het andere niet.

Argumenten tegen een algeheel rookverbod:

 • Cafe’s zullen in de eerste 6 maanden van het verbod inkomsten zien teruglopen en dienen hier rekening mee te houden.
  In New York en California moesten sommige cafehouders hun zaak enigzins aanpassen door bijv. meer bier en drank soorten aan te bieden, of meer eten aan te bieden en zodoende andere klanten te lokken. Uiteindelijk is het financieel wel goed gekomen, want de rokers blijven niet eeuwig mokkend op de bank zitten. Ook hen die gezondheidsproblemen hebben in rokersruimten (denk aan asthma bijv) komen nu wel naar cafe’s.
 • Er is een kans dat meer mensen zullen stoppen.
  En alhoewel dat natuurlijk alleen maar een argument VOOR een algeheel rookverbod kan zijn omdat op langere termijn kosten uitgespaard worden kan het zo zijn dat op kortere termijn er inkomsten worden misgelopen. Denk aan de sigarettenautomaat in de cafe’s, en de acsijns op de tabak. Maar net zoals sommige cafe’s hun marketing moeten aanpassen, is dit alleen maar van korte duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *